Limba:

Capitol 4 – SARS-CoV 2 și bacilul tuberculozei, doi invadatori în oglindă

3. Covid-19 și bacilul tuberculozei, doi invadatori în oglindă

Cele mai răspândite boli ce se transmit pe calea aerului au simptome destul de asemănătoare. Acestea afectează în primul rând aparatul respirator. Tuşim, strănutăm, ne curge nasul, avem febră, ne doare capul, tot tacâmul.

COVID-19 şi tuberculoza sunt printre cele mai grave boli cu transmitere aeriană. Pot fi prevenite, pot fi tratate dar uneori pot fi mortale.

Poţi face o formă gravă de COVID-19 dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă, dacă nu ai respectat măsurile de distanțare, nu ai purtat mască de protecție, sau nu ești vaccinat antiCOVID. Simptomele pot apărea în 5 2 până la 14 zile de când ai luat virusul.

Te poţi îmbolnăvi de tuberculoză dacă ai stat aproximativ 4 ore într-un spaţiu închis și neaerisit cu o persoană bolnavă care nu ia tratament şi e contagioasă. Simptomele pot apărea după săptămâni sau chiar ani.

Tuberculoza şi noul coronavirus au în comun o serie de simptome: febră și frisoane, tuse, oboseală și stare de slăbiciune, dificultăți în respirație.

Există şi multe diferenţe între aceste două boli:

  • Microbii răspunzători sunt diferiţi: unul este virus, celălalt bacterie..
  • Simptomele apar la intervale diferite de timp.
  • Au şi multe simptome care diferă.
  • Se tratează cu medicamente specifice.

Orice simptom ai avea, anunţă-ţi medicul de familie sau mergi direct la spital, dacă starea ţi s-a înrăutăţit brusc. Nu ezita să chemi salvarea, dacă simţi că nu poţi să respiri.

Nu te gândi că ţie nu ţi se poate întâmpla. Şi tu respiri şi nu ai de unde să ştii ce e în aer. Orice ar fi, e mai bine să previi decât să tratezi, deci ai grijă de tine şi de sănătatea ta.

Pune sănătatea pe primul loc, mergi la medic!

O campanie de informare derulată de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Paienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Citește mai mult accesând documentul disponibil imediat mai jos.

Deschide aici