6. Prevenirea infecțiilor aparatului respirator în serviciile rezidențiale
Virusurile și bacteriile care se transmit pe calea aeruluise înmulțesc rapid în spații aglomerate. Centrele rezidenţiale pot deveni, în anumite condiții, focare de infecţii cu transmitere aeriană.
Persoanele cu dizabilităţi, copiii şi bătrânii sunt mai vulnerabili în faţa tuberculozei, gripei sau COVID-19. Chiar şi în faţa unei banale viroze.
Starea de sănătate a beneficiarilor este mai fragilă din cauza unor afecţiuni deja existente.
Medicamentele pe care le iau pentru alte afecţiuni pot interacţiona cu tratamentul pentru infecțiile respiratorii.
Spațiile comune, utilizate de un număr mare de persoane, pot facilita transmiterea bolilor dacă nu sunt aerisite, curățate și dezinfectate.
Anumite dizabilități reduc capacitatea acestor persoane de a-și asigura independent igiena personală de bază, cum ar fi spălatul pe mâini, igiena tusei și strănutului.
Măsurile de prevenire a infecțiilor cu transmitere aeriană în centrele rezidențiale sunt vitale.
Toate încăperile trebuie aerisite câte 10-15 minute de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, indiferent de anotimp.
Măștile şi dezinfectanţii nu trebuie să lipsească din centru iar personalul şi beneficiarii trebuie instruiţi să le utilizeze corect.
Triajul epidemiologic este obligatoriu pentru toți vizitatorii centrului. Când vremea și spațiul permit, vizita în aer liber e cea mai bună variantă.
Ideal ar fi ca personalul şi beneficiarii unui centru rezidenţial să fie vaccinaţi împotriva virusurilor gripale şi COVID-19.
Primele simptome de infecții respiratorii trebuie luate foarte în serios. Beneficiarul bolnav trebuie izolat într-o cameră separată pentru a împiedica transmiterea bolii iar angajatul cu simptome trebuie să rămână acasă până când nu mai este contagios.
Pune sănătatea pe primul loc, mergi la medic!
O campanie de informare derulată de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Paienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA.
Citește mai mult accesând documentul disponibil imediat mai jos.
"(Required)" indicates required fields