Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității

  • Intro
  • Descriere
  • Cursuri
  • Resurse
  • Colaboratori
  • Parteneri
Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității / Intro

Proiectul propune abordarea problematicii tuberculozei (TBC) și HIV/SIDA din România în doua direcții de acțiune: dezvoltarea și consolidarea organizațională a rețelei STOP TB România și creșterea capacității cetățenilor de a se implica în politicile publice de sănătate din aria TBC și HIV/SIDA.


Împreună cu alte 3 organizatii nonguvernamentale, Fundatia RAA a infiintat Parteneriatul STOP TB România dupa modelul STOP TB Partnership (http://www.stoptb.org) – o rețea internationala care aduce laolalta toti actorii implicati in proiecte din sfera TBC, HIV si a sanatatii publice (aprox. 1500 de parteneri din peste 100 tari).


Parteneriatul STOP TB Romania e o retea informala ce include 16 organizatii active in domeniile TBC si HIV/SIDA, organizatii care lucreaza cu persoanele afectate sau grupurile cele mai la risc de imbolnavire. Prin acest proiect, ne dorim ca organizatiile implicate in domeniile TBC si HIV din Romania sa isi coordoneze mult mai bine si mai eficient eforturile prin intermediul retelei si, in acelasi timp, sa atragem in retea cat mai multe persoane afectate sau la risc de infectare cu TBC sau HIV, prin formarea unei comunitati de pacienti si fosti pacienti interesati de politicile publice in domeniul sanatatii.

Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității / Descriere

Proiectul va adresa doua categorii de beneficiari: persoane afectate sau la risc de infectare cu TBC sau HIV si organizatiile membre sau viitoare din cadrul retelei STOP TB Romania. Activitatile din proiect includ activitati de consolidare a eficacitatii retelei, de derulare a unor campanii de advocacy nationale in sfera TBC si HIV, de crestere a capacitatii cetatenilor, de instruire si mentorat in vederea implicarii acestora in consultari cu factorii de decizie de la nivel local sau central.


Scopul proiectului este de a creste implicarea civica si capacitatea de participare la luarea deciziilor a persoanelor afectate sau la risc de TBC și/sau HIV prin intermediul Parteneriatului STOP TB Romania, astfel incat politicile publice propuse si implementate la nivel central si local in comunitati sa tina cont de vocea acestor cetateni, urmand principiul „Nimic pentru noi fara noi”.


Proiectul este derulat de Fundația Romanian Angel Appeal – Apelul Îngerului Român, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 și beneficiază de o finanțare de 150.000 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați visitwww.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității / Cursuri
Disponibil in:
  • ro
Accesibil fără înregistrare

Health Advocacy – Advocacy pentru Sănătate

Start

  • Tematica: Public Health
  • Durata: 2h
Disponibil in:
  • ro
Accesibil fără înregistrare

Sănătate publică pentru toți

Start

  • Tematica: Public Health
  • Durata: 6h
Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității / Resurse

Ghid practic de implicare în politicile publice din domeniul sănătății

Ghid practic de implicare în politicile publice din domeniul sănătății

Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității / Colaboratori
  • Dr. Marius Ungureanu

    Dr. Marius UNGUREANU este cadru didactic și cercetător în sănătate publică și sisteme de sănătate.

  • Carmen Marcu

    Are o experiență de 18 ani de formare și dezvoltare contexte de învățare și resurse educaționale pentru tineri și adulți.

  • Roxana Turcu

    Activează în domeniul educației și formării de peste 10 ani.

Implicare civică pentru o sănătate mai bună a comunității / Parteneri

Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) este o organizație neguvernamentală care activează din 1991 pentru îmbunătățirea calității vieții și prevenirea riscului de discriminare și excluziune socială a copiilor și tinerilor aflați în nevoie, afectați de afecțiuni cronice, inclusiv tulburarea din spectrul autismului (ASD). RAA oferă servicii medicale și sociale directe, influențează politicile de sănătate, sociale și educaționale, efectuează cercetări și oferă sprijin în dezvoltarea profesională pentru o varietate de specialiști, cum ar fi profesori, specialiști în sănătate și asistență socială, psihologi și voluntari prin formare.

RAA a sprijinit peste 2000 de copii și familii care se confruntă cu TSA, peste 1200 de persoane care au nevoie să fie tratate pentru tuberculoză multirezistentă, peste 18.000 de persoane din grupuri vulnerabile cu acces limitat la serviciile de prevenire a HIV/SIDA și a tuberculozei.

RAA este unul dintre principalii furnizori de formare în domeniul serviciilor medicale, sociale și educaționale și unul dintre pionierii în utilizarea noilor tehnologii și a inovației în formare sau educație non-formală.

În 2000, RAA a fost prima organizație care a dezvoltat conținut e-learning pentru educația medicală continuă. RAA a dezvoltat peste 30 de pachete de formare pentru diferite categorii profesionale (medici, profesori, psihologi și asistenți sociali) pentru formarea a peste 10.000 de profesioniști.

În 2006, RAA a dezvoltat un instrument educațional inovator non-formal pentru educatorii de la egal la egal, un joc online care introduce într-o manieră prietenoasă subiectul educației pentru sănătate adolescenților. Din 2013, RAA a dezvoltat programe de formare care vizează integrarea copiilor cu dizabilități, ajungând la peste 1.500 de profesioniști. Un accent deosebit a fost pus în toate proiectele privind consilierea și formarea părinților copiilor cu dizabilități. RAA a vizat, prin intermediul proiectului său, adulți din grupuri vulnerabile care oferă consiliere, instruire și certificare pentru peste 2.000 de femei calificate ca baby-sitter. RAA a lansat în 2017 teachASD.com, o platformă de e-learning pentru profesorii școlii care abordează subiecte legate de integrarea copiilor cu nevoi educaționale ajungând la peste 5.000 de profesioniști.

Din 2006, RAA a găzduit și organizat vizite de studiu internaționale pentru diverși părți interesate și specialiști din domeniile HIV, tuberculoză și TSA. De asemenea, RAA a realizat o serie de cercetări privind nevoile de servicii ale familiilor cu TSA, calitatea serviciilor sociale oferite, percepția TSA în populația generală.


ASPTMR (Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă) a fost fondată în anul 2011 ca organizație non-guvernamentală, non-profit. Principala noastră activitate este concentrată pe nevoile pacienților cu Tuberculoză si Tuberculoză Multi-Drog Rezistentă și reprezentarea lor în fața autorităților. Organizația se află în plină dezvoltare și organizare ca să poată răspunde nevoilor specifice ale pacienților, momentan adresându-ne nevoilor lor generale. Planul strategic recent dezvoltat este în curs de implementare.

ASPTMR are  3 filiale importante: ASPTMR Constanța (asptmrconstanta.ro), ASPTMR Oradea, ASPTMR Dolj. Asociația este de asemenea membră în organizații importante precum:

– Coaliția organizațiilor de pacienți cu afecțiuni cronice – COPAC 2013
– Stop TB Partnership 2012
– Stop TB Partnership România 2012
– TB Europe Coalition 2011
– GCTA – Global Coalition of Tuberculosis Activists 2011

Parteneri