Limba:

Capitol 1 – Locul de muncă și infecțiile aparatului respirator

În jurul nostru există boli care se transmit pe calea aerului, pe care le poți lua doar prin respirație.

Spațiile aglomerate închise pot fi o amenințare pentru sănătate. La serviciu, la cinema, în autobuz, oriunde te întâlneşti cu alţi oameni, aerul poate conține virusuri și bacterii.

O persoană care tușește sau strănută, împrăștie în aer particule minuscule de salivă sau secreții care pot conține microbi.

Aceste particule pot pătrunde în nasul, gura sau chiar în plămânii persoanelor din apropiere și le pot îmbolnăvi.

Uneori, este suficient ca o persoană să cânte sau să vorbească pentru a împrăștia particule de salivă în aer.

Dintre infecțiile transmise pe calea aerului, COVID-19 și tuberculoza sunt cele mai periculoase şi dificil de tratat, mai ales în formele grave.

Peste 10.000 de români se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, cel mai mare număr din Uniunea Europeană.

O persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară poate transmite boala altor 15 persoane, dacă nu știe că este bolnavă sau nu se trateaza corespunzator.

Tuberculoza se vindecă în 6 până la 24 de luni, dar, cel mai important, poate fi prevenită.

Noul coronavirus se transmite mult mai uşor decât bacilul tuberculozei sau alte virusuri, iar în lipsa măsurilor de prevenire, poate fi fatal.

Atât tuberculoza cât şi COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung, chiar si după vindecare.

Nu sunt virusuri sau bacterii, dar la rândul lor, factorii poluanţi din aer afectează sănătatea.

Pulberi în suspensie, gaze de eşapament, emisii de la combinate chimice, substanţe rezultate din arderile de tot felul de materiale, toate acestea te pot îmbolnăvi.

Poţi verifica pe internet calitatea aerului din localitatea ta şi poţi cere autorităţilor locale să ia măsuri dacă nivelul de poluare depăşeşte limitele maxime acceptate.

Pune sănătatea pe primul loc, mergi la medic!

O campanie de informare derulată de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Asociația pentru Sprijinirea Paienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Citește mai mult accesând documentul disponibil imediat mai jos.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Documentul se poate și DESCĂRCA AICI

 

Începe chestionarul de evaluare apăsând mai jos pe titlul acestuia (ex: Quiz 1 capitol 1 - Boli ce se transmit pe calea aerului - COVID-19 și tuberculoză).